Uuden ajan maanrakennusta ja perheyrittämistä - Alakuijala

Blog

Uuden ajan maanrakennusta ja perheyrittämistä

Alakuijala Oy – Uuden ajan maanrakennusta ja perheyrittämistä.

Alakuijala Oy on nimetty perustajansa Martti Alakuijalan mukaan jo yli 40 vuotta sitten. Maanrakennusalalla toimivaa yritystä pyöritetään tänä päivänä koko perheen voimin ja toimitusjohtajan titteli on siirtynyt eläköityneeltä isältä pojalle.  Myös yrityksen nimeä muutettiin Martti Alakuijala Oy:stä lyhyempään muotoon – Alakuijala Oy.

Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Jouko Alakuijala on itsekin ollut alalla jo 15 vuotta ja kokee ylpeyttä saadessaan kantaa perheyrityksessä suurta vastuuta.

Viime aikoina on keskitytty erityisesti maakaapelitöihin, rakennusten perustusten paaluttamiseen, sekä penkereiden ja maanteiden alituksiin.

- Ahkeruudella pääsee pitkälle ja se pätee myös meidän työntekijöihimme. Kyllä tarmokas työskentely aina huomataan ja sillä pystyy lunastamaan paikkansa korvaamattomana osana rivistöämme, hän kertoo.

Työhön tullessaan kaikkea ei tarvitse osata, mutta esimerkiksi kaivinkonekuskeilla olisi hyvä olla perustietämys laitteistojen toiminnasta.

- Omaan hommaansa täytyy ikään kuin kasvaa ja opit tulevat sitten kokemuksen myötä. Ensin aloitetaan pienemmistä koneista, jonka jälkeen siirrytään vaiheittain suurempiin ja vaativampiin koneisiin. Tässä kohtaa näkyy taas sen oman innostuksen ja aktiivisuuden painoarvo, Jouko toteaa.

Motivaatiota lisää luonnollisesti myös se, että hallilla omiin työaikoihinsa pystyy vaikuttamaan.

- Eipä ole hitsarikaan vielä nähtävästi tullut töihin, Jouko naurahtaa ja lisää: Hallilla meillä on liukuva työaika, mutta reissutyössä on sitten eri asia. Silloin työntekijöille vuokrataan yhteisasunto ja mennään kohteessa vaadittujen aikataulujen mukaan.

Työntekijöitä on yrityksessä 15-25, aina kaudesta ja työmaasta riippuen. Yhteishenki toimii mainiosti ja Joukolle uskoudutaan asioista, jotka ovat sujuneet työmaalla hyvin ja mitkä olisivat voineet sujua paremmin.

– Ainahan se tuntuu siltä, että hyville työntekijöille on tarvetta, kun töitä kuitenkin riittää. Tällä hetkellä meillä on hakusessa neljä ahkeraa tekijää, hän kertoo.

Alalla toimivien yritysten näkökulmasta hyvää palautetta on todella hankala saada. Jouko kertoo, että Suomessa asioita lähestytään usein negatiivisen kautta, mutta esimerkiksi Ruotsissa asia on toisin.

- Olimme tehneet naapurimaassa ruotsissa hommia parin viikon ajan, kun aliurakoitsijan päätilaaja tuli pyytämään meidät kanssaan kahvipöydän ääreen. Yllätyimme, kun sinne olikin laitettu hieno kattaus ruokineen päivineen, ihan meitä varten! Lopuksi nautimme vielä yhdessä kakkukahvit, Jouko muistelee palkitsevaa hetkeä.

Tällä periaatteella yrityksessä pyritään myös kannustamaan työntekijöitä. Hyvää palautetta ei säästellä ja puuttumistakin vaativat asiat tuodaan ilmi nostamalla esiin myös positiivisia asioita. Mikä hienointa, tehdystä työstä palkitaan myös konkreettisesti.

- Kehujen lisäksi haluan tarjota vakituisille työntekijöille muutakin hyvää. Panostetaan kokonaisterveydenhuoltoon sekä työkunnon ylläpitoon ja tehdään yhdessä mukavia juttuja, esimerkkinä koko porukalla tehty Sveitsin reissu parin vuoden takaa. Työsuhdeauton mahdollistaminen on myös ollut kovasti harkinnassa, Jouko paljastaa.

Alakuijalan perheyrityksessä menee siis hyvin. Tästä kertoo myös heidän vakavarausluokituksensa, joka kuuluu maamme kärkikastiin. Alalla ei ole montaa yritystä joka olisi onnistunut tekemään samaa.

Tuntuuhan se hyvältä, että peittoamme tässä kohtaa suuretkin kilpailijamme, vaikka olemme pieni yritys, Jouko iloitsee.

Jutun kirjoittanut: Nicole Harnes, Jobilla / Internet Group Finland Oy
Back to top