Jouko Alakuijala on kulkenut työkoneen ohjaamossa pikkupojasta lähtien - Alakuijala

Blog

Jouko Alakuijala on kulkenut työkoneen ohjaamossa pikkupojasta lähtien

Rakentaja 2018 -messusanomissa (Meri-Lappi) julkaistiin artikkeli Alakuijalasta. Rakentaja 2018, Elä ja nauti -messut järjestetään 17.-18.11. Putaan liikuntahallissa Torniossa. Lue koko artikkeli alta.

Torniosta käsin koko Pohjois-Suomen alueella ja myös Pohjois-Ruotsin puolella toimivassa Alakuijalassa maanrakentamisen erikoisosaaminen on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Yrittäjä Jouko Alakuijala kertoo itse kulkeneensa työkoneen ohjaamossa hommissa mukana pikkupojasta lähtien. Nykyisin Alakuijala johtaa noin kymmenhenkistä työporukkaa.

Viime aikoina on keskitytty erityisesti maakaapelitöihin, rakennusten perustusten paaluttamiseen, sekä penkereiden ja maanteiden alituksiin.

- Viime aikoina olemme tehneet paljon valokuitukaapelointia tietoverkko-osuuskunnille, kertoo Jouko Alakuijala.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) on myöntänyt osuuskunnille tukea valokuituverkkojen rakennuttamiseen eri puolille Suomea.

- Voimme toteuttaa valokuitukaapeloinnit alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella tarvekartoituksesta kaapelien asennukseen ja toimintaohjeisiin. Itse koen, että hyvän työn laadun tae on nimenomaan se, että koko urakka on selkeästi yksissä käsissä. Silloin mikään yksityiskohta ei jää rempalleen esimerkiksi tiedonvälityksen puutteiden vuoksi, pohtii Jouko Alakuijala.

Lisäksi Alakuijala tekee penkereen lävistyksiä ja maantien alituksia tilanteissa, joissa kaapeli tulee vetää kohdasta, jossa maata ei voida kaivaa esimerkiksi koska liikennettä ei voida katkaista valtatieltä tai rautatiellä. Penkereen alittamiseen käytetään “myyräksi” kutsutta asennuslaitetta. Se tekee penkereeseen 10-20 metrin mittaisen reiän, johon asetettaan muovi- tai rautaputki, jota pitkin kaapeli saadaan vedettyä esimerkiksi valtatien alitse tieliikennettä mitenkään häiritsemättä.

Penkereen lävistyksiä tehdään pääasiassa sähkö- ja tietoliikenneyhtiöille. Alakuijala Oy toteuttaa korkealla ammattitaidolla myös sähkömaakaapelointitöitä ja saneeraa vanhoja ilmaan vedettyjä sähköverkkoja sääolosuhteilta turvaan maan alle.

Paalutustöitä teemme sekä yksityisasiakkaille eli lähinnä omakotitalorakentajille että myös isommille yritysraken nuttajille, Alakuijala kertoo.

Alakuijala Oy tekee paalutusta koko Pohjois-Suomen alueella ympäri vuoden. Talviaikaan roudan sulattamiseen käytetään erikoiskalustoa, jonka avulla voidaa sulattaa suuria maa-aloja.

Jo yli 40 vuotta toiminut Alakuijala Oy on perheyritys. Jouko Alakuijala itse muistelee jo ammattikouluaikoinaan saattaneensa käydä aamulla koulumatkalla käydä heittämässä kuorman työmaalle. Hän on käytännössä kasvanut nykyiseen ammattiinsa pikku pojasta lähtien. Alakuijala Oy:ssä on tällä hetkellä töissä noin 10 henkilöä.

Jouko Alakuijala kertoo kokevansa tämän erinomaiseksi työryhmän kooksi.

– On meillä ollut joskus enemmänkin työntekijöitä, parikymmentäkin, mutta itse koen tällaisen melko tiiviin porukan paremmin johdettavaksi. Tässä pysyy itsekin pomona kärryillä siitä, mitä työntekijöille kuuluu. Kun työntekijöitä alkaa olla monta kymmentä, ei siinä välttämättä enää muista ihan kaikille joka viikko soitella, että miten on mennyt. Tämmöisestä kymmenen ihmisen porukasta tiedän, että kaikki nämä miehet ovat hyviä työssään, tekevät hommansa ja ovat luotettavia, Alakuijala pohtii.

Hyvät työntekijät Jouko Alakuijala kertoo löytäneensä vuosien saatossa.

– Ei tämä ala ihan kaikille sovi. Reissutyötä on paljon ja työ on raskasta. Tähän pitää tavallaan kasvaa. Nyt itselleni on alkanut oman uran myötä muodostua myös entistä enemmän näkemystä siitä, miten tätä työtä voi opettaa eteenpäin nuorille työntekijöille, joilla on halu oppia, Alakuijala kertoo.

Jouko Alakuijala haluaa panostaa myös työntekijöidensä koulutukseen ja työturvallisuuteen:

– On tärkeää huolehtia, että talosta löytyy tarvittavat erikoisosaamispätevyydet, ja että kaikilla työntekijöillä on työturvallisuuskortit ja muut vastaavat voimassa. Se on toki asiakkaan etu, että meiltä saa osaavat työntekijät urakkaan kuin urakkaan ja työt päästään aloittamaan heti, koska osaaminen ja viralliset pätevyydet löytyvät työntekijöiltämme valmiina.
– Toisaalta näen nämä asiat erittäin tärkeinä työntekijöiden turvallisuuden takana. Tällä alalla kuitenkin tekemisessä riskit ovat melko korkeat, niin että jos jotain menee pieleen, se voi olla oikeasti todella vaarallista. Itse haluan minimoida yrityksessämme kaikenlaisten työtapaturmien mahdollisuuden. Kun on hyvä porukka kasassa, niin toki haluan pitää heistä huolta, Alakuijala summaa.
Teksti: Anitta Iso-Markku
Back to top